Deja nu mai este un lucru nou faptul ca Mickey Mouse este unul dintre cele mai faimoase desene animate din lume. In decursul ultimelor decenii, rugamintile disperate ale DISNEY au inspirat legiuitorul din SUA sa prelungeasca protectia drepturilor de autor pentru Mickey Mouse si alte opere creative din anii 1920. Cu toate acestea, cronometrul drepturilor de autor aparent „nelimitat” a ajuns la final si pentru Mickey Mouse.
Pierderea initiala a drepturilor de autor
Cand Walt Disney era la inceputurile sale, a acceptat sa creeze un personaj de desene animate pentru Universal Studios. El si animatorul sau principal, Ub Iwerks, au creat personajul Oswald the Lucky Rabbit, care a avut un mare succes. Problema a fost ca, odata cu expirarea contractului sau cu Universal, Disney a trebuit sa renunte la creatia sa, deoarece studioul detinea toate drepturile asupra lui Oswald.
Hotarat sa nu-si mai cedeze niciodata creatiile, Disney s-a concentrat pe construirea si protejarea marcii sale. La 18 noiembrie 1928, Mickey Mouse si-a facut debutul oficial intr-un scurtmetraj animat numit „Steamboat Willie”. In cativa ani, devenise cel mai cunoscut personaj animat din lume.
Pentru a-l proteja pe Mickey si profiturile pe care le genera, atat Walt Disney cat si compania sa, au inregistrat cat mai multe dintre lucrarile lor.
Desenele animate au contibuit la prelungirea termenelor de protectie asupra drepturilor de autor
Cand Mickey Mouse a debutat, legea din SUA privind drepturile de autor acorda creatorilor doua termene exclusive de utilizare, de cate 28 de ani. Odata cu trecerea acestor ani, drepturile de autor expirau, iar lucrarea intra in domeniul public, devenind utilizabila si copiabila de catre oricine. Deoarece Mickey a debutat in 1928, drepturile de autor ale personajului original Disney ar fi intrat in domeniul public in 1984.
Pe masura ce se apropia data la care Mickey ar fi intrat in domeniul public, Congresul American a revizuit legile privind drepturile de autor si le-a prelungit retroactiv. Prin urmare termenele au ajuns la 50 de ani dupa moartea creatorului sau 75 de ani daca apartineau unei companii. Astfel drepturile de autor pentru Mickey aveau termen de valabilitate pana in 2003.
In 1998, in urma insistentelor din partea Disney si a altor proprietari de drepturi de autor valoroase, Congresul a prelungit din nou durata de protectie a drepturilor de autor. Acestea dureaza in prezent 70 de ani dupa moartea creatorului sau 95 de ani pentru creatiile detinute de companii. Prin urmare Mickey Mouse a intrat in domeniul public al SUA la data de 1 ianuarie 2024.
Mickey Mouse isi pastreaza protectia prin alte metode
Cand drepturile de autor asupra lui Mickey Mouse au expirat, Mickey nu a ramas neaparat neprotejat. Disney detine drepturi de autor asupra fiecarei versiuni a personajului introduse de-a lungul anilor. Fiecare dintre aceste drepturi de autor are propriul sau termen de expirare.
Compania detine, de asemenea, numeroase marci inregistrate ce contin reprezentari grafice cu Mickey Mouse, iar marcile inregistrate nu expira atat timp cat titularul lor le reinnoieste in continuare. Prin urmare, in timp ce drepturile de autor asupra personajului pot intra in domeniul public, marca Mickey Mouse impreuna cu elementele sale figurative va ramane proprietatea WALT DISNEY PRODUCTIONS INC.
Dragos Oancea – Avocat Specializat in Marci inregistrare-reinnoire-marci.ro